Новости

Ми живемо не для того, щоб їсти, але їмо для того, щоб жити

Binge-Eating-Disorder-1-800x534З приходом весни настають довгоочікувані і гаряче улюблені всіма травневі свята. Саме в ці дні багато людей відкривають  для себе сезон виїзного відпочинку біля річки, у лісі, на дачі… І стар, і млад прямують за місто скуштувати шашликів, погрітися на теплому весняному сонечку. І, як результат,  стикаються з такими проблемами як переїдання, загострення хронічних хвороб шлунка, кишківника, печінки, підшлункової залози та інших шлунково-кишкових розладів, а інколи і отруєння, у тому числі алкогольними напоями.

Скажімо, людина з апетитом з’їла чималу порцію «важкої» їжі. Підшлункова почала активно виробляти сік, у протоковій системі залози піднявся тиск, з’явилося пошкодження тканини, а кінцевий результат цих зловживань - гострий панкреатит.

Буває й так, що чоловік заїв горілочку дебелим шматочком сала, приправленого спеціями шашлику і знову ж тобі неприємності – гостре запалення підшлункової залози або жовчного міхура, загострення подагри, тощо. Міцні напої теж провокують виділення великої кількості панкреатичного соку, здатного розчинити практично будь–які харчові інгредієнти, але це не упереджує ускладнень від переїдання, як і не упереджує від ускладнень велика кількість прийнятого алкоголю при недостатній кількості наїдків.  А коли їжі недостатньо, пошкоджується слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, а звідси знову ж таки загострення хвороб внутрішніх органів чи шлунково-кишкова кровотеча.

Яким би ароматним та смачним не був  шашлик, скільки б не було спиртних, навіть елітних, напоїв - пам'ятайте, всього повинно бути в міру! І якщо Ваше тіло не піддається управлінню, і ноги самі несуть за черговою порцією шашлику, - згадайте  деякі поради :

При приготуванні м'яса для шашлику не варто використовувати занадто багато східних прянощів і спецій, оскільки вони збуджують апетит, дратуючи смакові рецептори. Цибуля та часник також є сильними стимуляторами апетиту.

Алкоголь треба споживати в міру.Зловживання алкогольними напоями нерідко призводить до важких гострих отруєнь, які потребують іноді навіть реанімаційних заходів.

Харчування має бути повноцінним та регулярним, бо як говорить народна мудрість: людина копає собі могилу ножем та виделкою.

У жодному разі не можна переїдати і перевантажувати роботу печінки, підшлункової залози та інших внутрішніх органів. Але це не означає, що треба весь час сидіти на кашах. Можна з’їсти і шашлику чи шматок смаженої курки, але так, щоб після цієї трапези хотілося б ще поїсти. З–за столу треба вставати з відчуттям легкого голоду.

Хворим на хронічний панкреатит, гастрит, холецистит не варто їсти продукти, які стимулюють секрецію підшлункової залози. Це цибуля, часник, редиска, смажені та тушковані страви, наваристі супи та бульйони, гриби, консерви, копчені продукти, соління, пироги, тістечка, шоколадні цукерки, алкоголь, газовані напої, міцні чай та кава.

Якщо виникає хоча б якийсь дискомфорт (нудота, печія, важкість тощо) і не минає годину-другу чи повторюється з певною періодичністю, то краще звернутися до лікаря. А лікар уже розбереться, яка причина неприємних симптомів, як їх позбутися.

Хворим з серцево-судинною патологією необхідно надавати пріоритет овочам та фруктам, неочищеним злакам і хлібу грубого помелу, молочній продукції з низьким вмістом жиру, знежиреним дієтичним продуктам, пісному м'ясу і рибі. Переїдання, у випадках наявності хвороб серця і судин, може спровокувати загострення ішемічної хвороби серця та виникнення гострого коронарного синдрому.

Бережіть себе та будьте здорові!

Л.І. Петросян, лікар Луганської ОКЛ

вернуться назад